Čistila

Za čiščenje mlekovodov in molzne opreme uporabljamo dve vrsti čistil: kisla in alkalna (bazična).


Kisla čistila

Kisla čistila odstranjujejo vodni in mlečni kamen. Običajno so izdelana na osnovi dušikove, žveplove ali fosforne kisline. Fosforna kislina je bolj učinkovita, kovinskim površinam daje lep sijaj. Cena je znatno višja, zato so izdelki na osnovi fosforne kisline dražji. Kisla čistila vsebujejo tudi različne dodatke, ki zmanjšujejo površinsko napetost vode (surfaktanti) in omogočajo hitrejše in temeljitejše prodiranje čistila v usedline. Ker se uporabljajo v zaprtih sistemih, v katerih črpalka poganja vodo s čistilom, vsebujejo tudi dodatke, ki preprečujejo tvorbo pene. Pri kislih čistilih temperatura vode ni tako pomembna, potrebno pa je upoštevati navodila proizvajalca.

 

Alkalna čistila

Alkalna čistila odstranjujejo organske ostanke: beljakovine, maščobe in podobno. Običajno so izdelana na osnovi natrijevega ali kalijevega hidroksida. Kalijev hidroksid je učinkovitejši in odstrani debelejše sloje umazanije. Je tudi bistveno dražji, zato imajo čistila, ki vsebujejo kalijev hidroksid, višjo ceno. Alkalna čistila vsebujejo tudi dodatke, ki zmanjšujejo površinsko napetost vode (surfaktante), ti omogočajo hitrejše in bolj učinkovito čiščenje. Pospešijo prodiranje čistila v sloje umazanije. Pri čiščenju z alkalnimi čistili je pomembna ustrezna temperatura vode, ki mora biti dovolj visoka (75-80°C) in ustrezen čas čiščenja (5-10 minut). Daljši čas čiščenja ne more nadomestiti nizke temperature vode.


Trdota vode pomeni, da so v njej raztopljene različne soli, ki se lahko vežejo na čistila in tako zmanjšajo učinkovitost. Če živimo na območju s trdo vodo, je potrebno to upoštevati pri izbiri čistila: potrebujemo dodatek za mehčanje vode, ali pa čistilo, ki je namenjeno uporabi v trdi vodi in že vsebuje mehčalec.

 

Kisla in alkalna čistila so nevarne kemikalije, zato je pri uporabi potrebno upoštevati varnostna opozorila in uporabljati zaščitno opremo. Zmeraj preberite celotno etiketo, kjer so navedena navodila za uporabo in varnostna opozorila.